
Aktuality
Na tomto místě uveřejňujeme aktuální výstupy v médiích, rozhovory a články, ve kterých je diskutována problematika sucha obecně a nebo je prezentován samotný Integrovaný Systém Sledování Sucha (ISSS). Je možno zde také získat aktuální informace o setkáních a přednáškách, na kterých se podílíme a na kterých je ISSS prezentován.
-
19. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
18. 2. 2025
Sucho ohrožuje půlku zemědělské půdy ve střední Evropě
Středoevropské zemědělství ohrožují budoucí změny teplot. Dospěli k tomu vědci, kteří na základě dat získaných i z českých dubů vytvořili přehled klimatu v tomto regionu a podívali se na to, jak vypadá možný vývoj do budoucna. V novém výzkumu mezinárodní vědecký tým, v němž byla i řada českých expertů z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, využil historické údaje, aby popsal dopady změn klimatu na zemědělství za poslední dva tisíce let a na jejich základě pak předpověděl, jak se bude situace v tomto oboru vyvíjet po zbytek jednadvacátého století. Článek je k dispozici ZDE.
-
14. 2. 2025
Silné mrazy mohou začátkem týdne ohrozit ozimé porosty na polích
Silné mrazy mohou ohrozit porosty ozimých obilovin a řepky na polích. Podle webu Agrorisk bude patrně nejhorší situace v úterý, ale aktuálně hrozí značné riziko vymrznutí porostů i v pondělí, ve středu a ve čtvrtek. K poškození je podle bioklimatologa z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Zdeňka Žaluda potřeba, aby teploty klesly alespoň na minus 15 stupňů.
-
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.
-
1. 2. 2025
Setkání reportérů Intersucho 25.2.2025
S potěšením Vás zveme k účasti na otevřené pracovní setkání spolupracovníků a uživatelů portálu intersucho.cz, které se bude konat 25. února 2025 (úterý) v prostorách KD Větrný Jeníkov (Větrný Jeníkov č. p. 198, okr. Jihlava).
Program včetně způsobu přihlášení je uveden ZDE. -
15. 1. 2025
Los Angeles se prohnala požární bouře
Los Angeles v plamenech. Masivní požáry pohltily celé čtvrti největšího města Kalifornie. Jak to, že se oheň nedaří dostat pod kontrolu? A proč atmosféra funguje jako houba? V podcastu iROZHLASU Vinohradská 12 odpovídá na otázky bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV Miroslava Trnka, spolutvůrce webu o předpovědích požárního počasí Firerisk.cz. Ptá se Matěj Skalický. Celý rozhovor je dostupný ZDE.
-
13. 1. 2025
Hasiči v LA se požáru nemají jak efektivně postavit
Dění posledních dní v Los Angeles je noční můrou místních obyvatel, ale i hasičů. Ti jsou totiž podle Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, který požáry studuje a spoluvytvořil i předpovědní systém pro zjišťování požárního rizika, v podstatě bezmocní. Jakmile se dostane požár do zabydlené oblasti za takových podmínek, jaké v posledních dnech panují v Los Angeles, hasiči podle něho nemají šanci mu efektivně čelit. Celý rozhovor pro Seznam Zprávy je k dispozici ZDE.
-
11. 1. 2025
Kalifornské požáry pohání hydroklimatický bič
Ohně, které svírají Los Angeles, jsou kvůli klimatickým podmínkám jedny z nejsilnějších v dějinách. Letos se sešlo rovnou několik příčin, jež udělaly z Kalifornie extrémně hořlavé místo. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR Kalifornie letos prošla pozoruhodnou kombinací jevů, která způsobila, že právě okolo Los Angeles bylo na začátku ledna obrovské množství vyschlých rostlin. „Dostatek vláhy vedl k bujnému růstu vegetace v první polovině roku 2024,“ popsal Trnka. Ale pak přišlo sucho trvající od léta, které trávu vysušilo. „Aktuální deficit vláhy se tak potkal s mimořádně narostlou vegetací z loňského roku.“ Jeho kolegyně Monika Hlavsová pak doplňuje, že v Kalifornii a na jihozápadě USA byly dlouhodobě pozorovány nižší než obvyklé hodnoty obsahu půdní vláhy a také hlášeny dopady sucha. Celý rozhovor pro ČT24 je k dispozici ZDE.
-
10. 1. 2025
Kolem Los Angeles hořelo vždy, negativní okolnosti se však kumulují
Extrémně ničivé požáry v Los Angeles jsou důsledkem několika nepříznivých okolností, které se momentálně nahromadily. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR jde o oblast, v niž intenzivně a často hořelo i v minulých stoletích, a to pravděpodobně i na podstatně větší ploše. Jenže velké protipožární úsilí ve 20. století přispělo paradoxně k akumulaci biomasy jako paliva a stále citelněji se projevují dopady klimatické změny v podobě dlouhotrvajícího intenzivního sucha, výrazně vyšších teplot a posunu v jarních deštích. Celý rozhovor pro ČTK je k dispozici ZDE a rozhovor je také dostupný pro Blesk.cz ZDE.
-
10. 1. 2025
Srážek je sice v zimě více, ale kvůli oteplování nejsou sněhové
Dlouhodobě srážek v zimě sice přibývá, ale kvůli změnám klimatu již nejsou sněhové, řekl v rozhovoru s ČTK klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Předpokládá, že do roku 2050 bude sněhová pokrývka poloviční, než je v současné době, a do konce století pouze třetinová, pokud se nebude bojovat se změnami klimatu a oteplováním. Rozhovor je k dispozici ZDE.