Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
V povrchové vrstvě (0–40 cm) jsou i nadále zásoby vody v rámci republiky relativně nižší a na většině území se pohybují v intervalu (-5) až 5 mm. Trochu jiná je situace na jihu Moravy, kde je většina území spíš v deficitu zásob vody s negativní odchylkou do 20 mm od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období a také oblast severozápadně od Prahy, kde jsou naopak zásoby vody o něco vyšší než ve zbytku republiky.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) jsou zásoby vody o něco vyšší- v rámci republiky jsou nejvyšší v oblasti severozápadně od Prahy, kde je na tomto území 20-40 mm kladná odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě a naopak nižší hodnoty pozorujeme severovýchodně od Brna a na Ostravsku.
V rámci půdního profilu (0-100 cm) zásoby vody na celém území oproti minulému týdnu mírně vzrostly. Největší zásoby vody v půdě jsou i nadále ve Středních Čechách. Naopak nejnižší zásoby vody pozorujeme severně od Brna a také v pásu od Olomouce po Hodonín .
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ je vodnost na většině vodních toků normální až nadnormální, s výjimkou Ústecka, Středních Čech a jihu Moravy, kde pozoruje i vodnost podnormální. Hladiny vodních toků jsou setrvalé nebo jen slabě rozkolísané a v porovnání s dlouhodobými lednovými průměry jsou průtoky převážně v rozmezí od 30 do 130 % lednových hodnot.
V celém profilu do 1 m se k 19. 01. vyskytuje deficit na max 12 % území. Data korespondují i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.