Relativní nasycení půdy


Nedostatek vláhy
                   
010203040506070 90100
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 19. 05. 2024 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 12. 05. 2024 do neděle 19. 05. 2024 ráno)

Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY se v porovnání s předchozím týdnu mírně zlepšilo na místech, kde byly zaznamenány srážky.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0–40 cm): Na území České republiky je relativní nasycení na většině území v hodnotách pod 40 %. Nižší nasycení je sledováno v horním Povltaví, Polabí, dále na jihu Moravy. Lepší situace je nyní na západě Čech a na Vysočině.
Situace v celém profilu (0–100 cm): Se mírně zvýšila především v Čechách, nižší hodnoty jsou sledovány na jižní Moravě, v Polabí či v jižních Čechách.
 

 

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 1. 1. 2025

    Podmínky k pěstování se budou v Česku nadále zhoršovat, avšak jinde ve světě to bude ještě rychlejší

     Podmínky pro pěstování řady plodin se v některých částech Česka zhoršují a budou zhoršovat s postupujícími dopady klimatické změny, avšak jinde ve světě to bude ještě rychlejší. Proto může být v ČR nadále výhodné pěstovat například pšenici i při větším riziku sucha, protože někde už ji nevypěstují vůbec, nebo s horšími výsledky. Čeští zemědělci tak mohou na globálním trhu stále uspět, řekl bioklimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Zemědělcům podle něj nezbývá, než se co nejrychleji adaptovat na měnící se klimatické podmínky. Celý rozhovor pro ČTK je k dispozici ZDE.

  • 18. 12. 2024

    Rozhovor s Pavlem Zahradníčkem pro Regionální agrární komoru

    Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR odpovídal na otázky Zpravodaje Regionální agrární komory Pardubického kraje spojené se současným zemědělstvím. Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.