Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 12. 05. 2024 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 05. 05. 2024 do neděle 12. 05. 2024 ráno)


DEFICIT PŮDNÍ VLÁHY se mírně snížil v Čechách (0–100 cm). V povrchové vrstvě (0–40 cm) převládá mírně deficitní stav na většině území, lepší situace je sledována na západě Čech, jižně od Prahy a na Vysočině.. Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) je deficitní na většině území.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ převažuje podnormální až normální vodnost na většině území ČR.
V celém profilu do 1 m se k 12. 05. vyskytuje deficit na max. 78 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.
 

 

 

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.