Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

Aktuální stav sucha v České republice

v neděli 19. 11. 2023 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 12. 11. 2023 do neděle 19. 11. 2023 ráno)


STAV PŮDNÍ VLÁHY se v minulém týdnu nijak zásadně nezměnil. V povrchové vrstvě (0–40 cm) převládá na většině území neutrální stav, kladný stav je sledován na jižní Moravě a v okolí Prahy. Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) je klasný na většině území. Mírný deficit je sledován jihozápadně od Brna a severozápadně od Prahy.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ převažuje spíše normální vodnost. V pohraničních pohořích jsou sledovány nadnormální stavy vodnosti.. V celém profilu do 1 m se k 19. 11. vyskytuje deficit na cca 1 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 1. 1. 2025

    Podmínky k pěstování se budou v Česku nadále zhoršovat, avšak jinde ve světě to bude ještě rychlejší

     Podmínky pro pěstování řady plodin se v některých částech Česka zhoršují a budou zhoršovat s postupujícími dopady klimatické změny, avšak jinde ve světě to bude ještě rychlejší. Proto může být v ČR nadále výhodné pěstovat například pšenici i při větším riziku sucha, protože někde už ji nevypěstují vůbec, nebo s horšími výsledky. Čeští zemědělci tak mohou na globálním trhu stále uspět, řekl bioklimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Zemědělcům podle něj nezbývá, než se co nejrychleji adaptovat na měnící se klimatické podmínky. Celý rozhovor pro ČTK je k dispozici ZDE.

  • 18. 12. 2024

    Rozhovor s Pavlem Zahradníčkem pro Regionální agrární komoru

    Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR odpovídal na otázky Zpravodaje Regionální agrární komory Pardubického kraje spojené se současným zemědělstvím. Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.