Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 04. 06. 2023 v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 28. 05. 2023 do neděle 04. 06. 2023 ráno)
STAV PŮDNÍ VLÁHY se v minulém týdnu poměrně výrazně změnil. V povrchové vrstvě (0–40 cm) je nyní sledován deficit v Čechách, kde deficitní stav se pohybuje okolo 20 mm. Stav půdní vláhy v hlubší vrstvě (40–100 cm) se mírně změnil oproti předchozímu týdnu, kdy v jižní části republiky je stav stále kladný, směrem na sever převažuje neutralita až v severní části republiky je sledován spíše stav deficitní. Stav půdní vláhy však v tomto půdním horizontu poklesl.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ převažuje v jižní polovině republiky normální vodnost, směrem na sever je sledována podnormální vodnost. V celém profilu do 1 m se k 04. 06. vyskytuje deficit na cca 85 % území, což koresponduje i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
20. 7. 2024
Zemědělské sucho
„Sucho“ je velmi obecný termín a zahrnuje celou škálu jevů, které se můžou projevovat poměrně rozdílně. Často mluvíme například o suchu meteorologickém, které definujeme jako nedostatek atmosférických srážek nebo zápornou klimatologickou vodní bilanci mezi srážkami a výparem, či o suchu hydrologickém, projevujícím se sníženým průtokem v řekách, či nízkou hladinou podzemních vod. Jan Řehoř z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, se konkrétně vyjádřil k suchu, které je často nazýváno jako „zemědělské“. Celý článek pro trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz je k dispozici ZDE.
-
19. 7. 2024
Ohlédnutí za počasím letošního roku a jeho výhled na léto
Průběh počasí byl nejen mezi zemědělci jedním z nejdiskutovanějších témat prvních měsíců letošního roku. Profesor Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR informuje o jeho stavu v časopise Úroda. Článek je k dispozici ZDE.