Relativní nasycení půdy
Nedostatek vláhy | ||||||||||||||||||
0 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 90 | 100 | |||||||||
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita |
Aktuální stav sucha v České republice
v neděli 15.10. v 7 hodin ráno (informace odrážejí změny v období od neděle 08.10. do neděle 15.10. ráno)
Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ půdy se v porovnání s minulým týdnem snížilo jen mírně a celková změna není zásadní.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0-40 cm): Snížená dostupnost vláhy se objevuje na 1% území. Dostatečným zásobením povrchové vrstvy půdy se vyznačují 3/4 území ČR.
Situace v hlubší vrstvě půdy (40-100 cm): dobrého nasycení je dosahováno na 2/5 území, zatímco nedostatek zasahuje téměř 1/4. Stres suchem zasahuje 6% plochy a situace je tak v hlubší vrstvě horší než před týdnem.
Stav v celém půdním profilu (0-100 cm): Dostatečně nasycen je půdní profil na 1/2 území, naopak půdní vlhkost je nedostatečná na 1/10 území a stres se aktuálně neobjevuje.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
20. 7. 2024
Zemědělské sucho
„Sucho“ je velmi obecný termín a zahrnuje celou škálu jevů, které se můžou projevovat poměrně rozdílně. Často mluvíme například o suchu meteorologickém, které definujeme jako nedostatek atmosférických srážek nebo zápornou klimatologickou vodní bilanci mezi srážkami a výparem, či o suchu hydrologickém, projevujícím se sníženým průtokem v řekách, či nízkou hladinou podzemních vod. Jan Řehoř z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, se konkrétně vyjádřil k suchu, které je často nazýváno jako „zemědělské“. Celý článek pro trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz je k dispozici ZDE.
-
19. 7. 2024
Ohlédnutí za počasím letošního roku a jeho výhled na léto
Průběh počasí byl nejen mezi zemědělci jedním z nejdiskutovanějších témat prvních měsíců letošního roku. Profesor Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR informuje o jeho stavu v časopise Úroda. Článek je k dispozici ZDE.