Vážení uživatelé, portál InterSucho přešel do nové podoby. Některé funkce nebo obsah můžou být v těchto dnech omezené či nedostupné ve standardním čase. Děkujeme Vám za trpělivost.
Aktuální stav sucha

Předpověď nasycení půdy (ECMWF IFS)

(aktualizace 1.4.2025 16:01)

2.4.2025

2.4.2025

3.4.2025

3.4.2025

4.4.2025

4.4.2025

5.4.2025

5.4.2025

6.4.2025

6.4.2025

7.4.2025

7.4.2025

8.4.2025

8.4.2025

9.4.2025

9.4.2025

10.4.2025

10.4.2025
Relativní nasycení půdy [%]
0-10
10-20
20-30
30-40
40-50
50-60
60-70
70-90
90-100

Předpověď

V tomto týdnu (od 17.3.2025) budeme hlavně pod vlivem tlakové výše. Od druhé poloviny týdne k nám začne proudit i teplý vzduch. Srážky se tento týden vesměs nečekají. První déšť by se mohl objevit v neděli a poté v první polovině dalšího týdne. V dalších 10 dnech čekáme celkově úhrny většinou okolo 5-15 mm, místy to může být i více. Na severovýchodě republiky modely předpokládají úhrny i nad 40 mm/10 dnů, ale to je ještě krajně nejisté. V první polovině týdne bude chladno. Denní maxima budou nejčastěji do 8 °C. Poté se nám začne oteplovat a denní teploty se dostanou k 15 °C. Očekávané jsou i noční mrazy a to do čtvrtka včetně, které ale zatím pravděpodobně nezpůsobí škody na vegetaci. Půdní vlhkost se bude tento týden opět snižovat. K výraznějšímu zhoršení dojde o víkendu. S výhledem na další týden by pak mohlo dojít k mírnému zlepšení. Horší, ale dynamičtější situace bude ve vrstvě do 40 cm. Střednědobý výhled do 2. dubna předpokládá, že od konce tohoto týdne bude celé období teplotně mírně nadprůměrné (o 2-4 °C).
Navazující dlouhodobý výhled až do 28. dubna předpokládá, že teploty budou v dubnu spíše nadprůměrné.

V uplynulém týdnu jsme po delší době zaznamenali srážky, takže se situace okolo půdní vlhkosti zlepšila. Ne však na dlouho, nakolik tento týden očekáváme znovu postupné oteplování a absenci srážek. Půdní vlhkost tak bude znovu klesat. Horší situace bude opět ve vrstvě do 40 cm. Počátkem týdne se čekají vegetační mrazy, ale zatím bez očekávaných škod.

Problematika sucha:

O Intersuchu: